Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnecellen zetten zonlicht om in elektriciteit. Het hele systeem van zonnepanelen (aan elkaar gekoppelde zonnecellen), bedrading en eventuele accu’s, wordt een PV-systeem genoemd. PV is een afkorting van het Engelse ‘photovoltaic’. De omzetting van licht naar elektriciteit heet fotovoltaïsche omzetting. PV-systemen kunnen zelfstandig werken op plekken waar geen elektriciteitsaansluiting is, of aan het elektriciteitsnet worden gekoppeld.

Opstelling en energieopbrengst

De opbrengst van een zonnepaneel hangt af van de hellingshoek en de richting waarin het paneel staat. De opbrengst is optimaal bij een hellingshoek van 36 graden en gericht op het zuiden.
In Nederland levert een autonoom PV-systeem van 1 m2 ongeveer 40 kWh per jaar. Een netgekoppeld systeem levert ongeveer 80 kWh per m2 per jaar. Een autonoom systeem (niet aan het elektriciteitsnet gekoppeld) schakelt uit als de accu vol is, vandaar het verschil. Een netgekoppeld PV-systeem van 4 m2 levert 10 % van het gemiddeld huishoudelijk elektriciteitsverbruik. Dat is het verbruik van een gemiddelde koelkast.

Netgekoppelde PV-systemen

Netgekoppelde PV-systemen zijn gekoppeld aan het elektriciteitsnet. De gelijkspanning wordt door een inverter (omvormer) omgezet naar de juiste spanning (230 Volt wisselspanning). Gebruikt u minder elektriciteit dat het systeem opwekt, dan wordt dat afgegeven aan het elektriciteitsnet. Gebruikt u meer elektriciteit dan het systeem levert, dan wordt het tekort aangevuld met netstroom. PV-systemen zijn relatief kostbaar. Een netgekoppeld systeem van 1 m2 kost ongeveer € 700,-.

Zonnekaart

De zonnekaart laat in één oogopslag zien welke daken in een gemeente geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie. Huiseigenaren kunnen door middel van een eenvoudige rekenmodule snel uitrekenen wat de investering hen zal opleveren.