Lening en subsidies

Lening en subsidies

Nieuwe subsidieregeling voor woningisolatie (SEEH)

Vanaf donderdag 15 augustus 2019 kunt u ± 20 procent subsidie krijgen, de nieuwe subsidieregeling voor woningisolatie (SEEH), voor het isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas. U moet dan wel 2 of meer isolatiemaatregelen laten uitvoeren. Als u deze maatregelen laat uitvoeren, kunt u subsidie krijgen voor een paar extra maatregelen die energie besparen, zoals een isolerende voordeur en maatwerkadvies.

Lees verder op de website van Milieu Centraal

Lees verder op de website van RVO

Energie besparen doe je nu

Bekijk alle 12 verbeteropties

Alle mogelijkheden voor een energiezuinig en duurzaam huis op een rij: isolatie, duurzame alternatieven voor verwarming, zonnepanelen en meer.

Lees verder

Energiebespaarlening Overijssel

Wat is het
Bent u van plan om energiebesparende maatregelen in uw huis aan te brengen, maar wilt of kunt u daar geen eigen spaargeld voor inzetten? Dan is de Energiebespaarlening misschien wat voor u. Inwoners van Overijssel krijgen extra korting op hun rente. Dit is een door de overheid gesubsidieerde lening en interessant als u zelf niet het hele bedrag ineens wilt of kunt investeren.

U leent, tegen een vaste lage rente, geld om te kunnen investeren in maatregelen die energie besparen en/of opwekken. Denk hierbij aan zonnepanelen, dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, dubbelglas, etc. Een hoger leenbedrag betekent een lagere rente. Het minimum leenbedrag is € 2.500,- en het maximum is € 25.000,-. U betaalt maandelijks een bedrag om de lening af te lossen. En de rente is zo laag, dat u vaak direct geld overhoudt door de energiebesparing!

Door wie
Nationaal Energie Bespaarfonds

Let op:
Provincie Overijssel heeft extra geld in deze landelijke regeling gestopt waardoor de voorwaarden voor inwoners van Overijssel nog gunstiger zijn! Als inwoner van Overijssel krijgt u extra rentekorting die kan oplopen tot bijna 1%. Door deze korting ligt de rente in Overijssel tussen de 1,5 en 1,8 procent (peildatum: 13 maart 2017). Bent u ouder dan 75 jaar? Ook dan kunt u in Overijssel de Energiebespaarlening aanvragen.

Voor wie
Particulieren en VVE’s.

Let op!
Gebruikt u de lening om zonnepanelen te financieren? In dit geval mag u maximaal 75% van het leenbedrag gebruiken voor de zonnepanelen. De andere 25% moet u investeren in andere maatregelen.

Lees hier de actuele informatie, voorwaarden en uitleg over hoe u de lening kunt aanvragen.

N.B. de regeling is sinds oktober 2016 uitgebreid
Als u wilt gaan voor een nul-op-de-meter-traject, kunt u niet maximaal € 25.000,  maar € 50.000 lenen. De looptijd van deze lening is 15 jaar. De maatregelen die u treft, moeten aan bepaalde eisen voldoen.

Combineren mag!
De Energiebespaarlening mag u combineren met de andere subsidieregelingen.

Meer informatie:
Energiebespaarlening Provincie Overijssel
Website van Provincie Overijssel
Website van Milieu Centraal

Verlaging BTW-tarief op isolatiewerkzaamheden

Wat is het
Isoleert u een woning? Dan vallen de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken onder een lager belastingtarief. Het aanbrengen van isolatieglas valt ook onder deze regeling.

N.B.1 Kozijnen, deuren en riet tellen niet als isolatiemateriaal
N.B.2 Als u kozijnen, compleet met ramen aangeleverd krijgt, telt het plaatsen van de kozijnen NIET als het aanbrengen van isolatiemateriaal. Wordt er alleen isolatieglas geplaatst, dan telt dat wél als het aanbrengen van isolatiemateriaal.

Door wie
Belastingdienst; het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert, hoeft minder belasting te betalen. En u dus ook.

Voor wie
Iedereen.

Voorwaarden
Uw woning moet ouder zijn dan 2 jaar.

Zo werkt het
Het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert, brengt u het lagere tarief in rekening.

Combineren mag!
Deze BTW-verlaging mag u combineren met alle andere subsidieregelingen.

Meer informatie
Belastingdienst

Terugvragen btw zonnepanelen

Wat is het
Als u zonnepanelen koopt, kunt u de btw op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Dat scheelt u toch mooi 21% op uw kosten. Deze regeling geldt voor zowel bestaande als nieuwbouw woningen.

De elektriciteit die uw zonnepanelen opwekken, gebruikt u lang niet altijd op dat zelfde moment. U levert deze zelf opgewekte zonnestroom dan terug aan het elektriciteitsnet. De belastingdienst vindt dat u een ondernemer bent voor deze zonnestroom. Omdat u ‘ondernemer’ bent, kunt u een btw-nummer aanvragen bij de Belastingdienst. En met dat btw-nummer mag u de btw over de aanschaf en installatie terugvragen.

Klinkt ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. En u hoeft ook niet jaar in jaar uit btw-aangifte te doen, iets dat een échte ondernemer wel moet doen. U doet 1 keer aangifte en dat is het.

Door wie
Belastingdienst.

Voor wie
Particulieren.
Ondernemers moeten contact op nemen met de belastingdienst om te horen wat de mogelijkheden zijn.

Hoeveel subsidie krijgt u?
U krijgt de 21% btw terug die u heeft betaald voor de aankoop en installatie van de zonnepanelen. Van dit bedrag moet u een nog wel een (klein) bedrag aftrekken; de btw die hoort bij de geleverde stroom. De belastingdienst gebruikt hier vaste bedragen voor. Hoe meer uw zonnepanelen kunnen opwekken, hoe hoger dit bedrag, uiteenlopend van € 20 – € 200.

Verplicht of niet?
Als u geen zin hebt in gedoe en administratie, mag u de btw-aangifte ook achterwege laten. Niets doen heeft echter ook een nadeel: u krijgt geen btw over de aanschaf en installatie terug.

Voorwaarden

 • De energierekening moet op naam staan van degene die zich als ondernemer aanmeldt.
 • U moet de aanmelding doen binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin u de panelen hebt gekocht. Aanmelden voordat de panelen worden geïnstalleerd mag ook.

Zo werkt het

 • Registreer u eenmalig als startend ondernemer bij de belastingdienst.
 • Binnen 5 werkdagen nadat de Belastingdienst uw aanmeldingsformulier heeft ontvangen, krijg je een brief van de Belastingdienst (de zogenoemde ´vaststelling´).
 • Weer 5 dagen later ontvangt u per brief uw inlognaam om digitaal btw-aangifte te doen.
 • Weer enkele dagen later ontvangt u uw wachtwoord om digitaal btw-aangifte te doen.
 • Doe belastingaangifte over het jaar waarin de panelen zijn geïnstalleerd.
 • Vraag gelijk ontheffing aan voor de administratieve voor de volgende jaren.
 • Alles wordt nader uitgelegd in dit stappenplan.

Combineren mag
Helaas zijn er op dit moment geen andere subsidies voor zonnepanelen. Maar u mag het terug vragen van de btw wel combineren met een Energiebespaarlening. Hiermee kun je niet alleen geld lenen voor warmtepompen, zonneboilers enzovoorts, maar ook voor muurisolatie, dakisolatie en nog veel meer.

Meer informatie
Website van MilieuCentraal
Aanmeldformulier op website belastingdienst

Rabo GroenHypotheek voor duurzame nieuwbouwwoningen

Wat is het
Koopt u een milieuvriendelijke en duurzame nieuwbouwwoning? Dan kan de Rabo GroenHypotheek interessant voor u zijn. Met een GroenHypotheek krijgt u tijdens uw eerste rentevaste periode 0,5% korting op de hypotheekrente voor 10 jaar vast. Voor het aanvragen van een Rabo GroenHypotheek heeft u een Groenverklaring nodig. Deze Groenverklaring wordt afgegeven voor 10 jaar. U krijgt rentekorting op uw GroenHypotheek voor de duur van uw Groenverklaring.

Door wie:
Rabobank

Voor wie:
Particulieren

Meer informatie
De website van de Rabobank

Waterschap verstrekt ‘klimaatsubsidie’ voor particuliere initiatieven

Om klimaat-initiatieven van inwoners, (wijk)verenigingen, bedrijven, maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen te stimuleren, verstrekt Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) er vanaf vrijdag 12 mei (tot einde dit jaar) een speciale subsidie voor. Onder het motto ‘Steden en dorpen schuilen niet voor regen of zon’ roept het waterschap op om ook zelf de eigen leefomgeving klimaatbestendig in te richten.

Lees verder

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Wat is het
In de meeste huizen hangt een ketel die werkt op aardgas. Deze ketel produceert dagelijks veel warm water. Warm water dat we gebruiken in de badkamer en in onze verwarming. Gaat u uw warmte voortaan op een duurzame manier opwekken? Met warmtepomp, pelletkachel, biomassaketel of zonneboiler? Dan is de ISDE-subsidie wellicht wat voor u. Als u een van deze apparaten koopt, krijgt u een deel van uw kosten terug. Deze subsidie geldt voor zowel bestaande als nieuwbouw woningen.

Door wie
Landelijke overheid.

Voor wie
Particulieren, zakelijke gebruikers, gemeenten en andere overheden.

Hoe lang bestaat de subsidie nog?
Voor zover nu bekend bestaat de subsidie nog tot 2021. Elk jaar vult de landelijke overheid de subsidiepot bij. Voor heel 2017 is € 90 miljoen subsidie beschikbaar. Wilt u weten hoeveel geld er nu nog beschikbaar is? Bekijk de Stand van zaken ISDE

Hoeveel subsidie krijgt u?
Hoeveel geld u terug krijgt, hangt af van het soort apparaat en het vermogen van het apparaat:

 • warmtepompen; subsidie vanaf € 500
 • zonneboilers; subsidie vanaf € 500
 • biomassaketels; subsidie vanaf € 2.500
 • pelletkachels; subsidie vanaf € 500

LET OP 1: RVO stelt ook technisch eisen aan sommige apparaten.
LET OP 2: Per 1 juli 2017 zijn de subsidiebedragen voor lucht-waterpompen veranderd: bij een thermisch vermogen tot en met 1 kW geldt een subsidiebedrag van €1.100. Dit bedrag wordt vermeerderd met €100 voor elke kW thermisch vermogen hoger dan 1 kW.

Hier kunt u zien welke apparaten op de subsidielijst staan én hoeveel subsidie u er voor krijgt.

Voorwaarden

 • Uw apparaat staat op de lijst van apparaten waar subsidie voor is.
 • U heeft het apparaat na 1 januari 2016 gekocht.
 • Het apparaat is nieuw en geinstalleerd (in een gebouw in Nederland) en u heeft een bewijs dat u heeft betaald.
 • U vraagt de subsidie binnen 6 maanden na installatie aan.
 • U mag het apparaat niet binnen een jaar na de datum van de beslissing verwijderen.

Zo werkt het

 1. U koopt een (of meer) apparaten. U schiet het totale bedrag dus eerst zelf voor.
  LET OP: Heeft u meer dan 1 apparaat gekocht? Vraag dan voor elk apparaat apart subsidie aan. 
 2. U vraagt subsidie aan, uiterlijk zes maanden nadat u het apparaat heeft geïnstalleerd.
 3. Binnen acht weken na uw aanvraag, krijgt u de beslissing.
 4. De betaling volgt maximaal één week na de beslissing.

Hier vindt u het formulier om de subsidie aan te vragen.

Combineren mag!
Deze subsidieregeling  is een landelijke regeling. U mag deze subsidie combineren met andere subsidies, bijvoorbeeld van de gemeente of provincie, en met de Energiebespaarlening.

Meer informatie:
Website van RVO
Website milieucentraal / warmtepompen
Website milieucentraal / Zonneboiler
Website milieucentraal / pelletkachel of biomassaketel

Schone auto levert subsidie op

Op dit moment zijn er geen subsidies in de  provincie Overijssel voor auto’s die volledig elektrisch of op groengas kunnen rijden.